EVO KAKO DA VAM SE GRAH SKUHA BRŽE NEGO IKADA: Ne treba vam ekspres lonac, samo dodajte 1. NAMIRNICU

 

Zbog toga, ako i vi volite ukusnu janiju od pasulja ili se oblizujete samo pri pomenu čorbe od pasulja, stavljajte kecelje i trkom u kuhinju, jer nas čeka kuhanje

Prosto kao pasulj, kažu mnogi, ali nije baš tako jednostavno pripremiti pasulj čorbu, ili jednostavno pasulj koje je i dalje među najomiljenijim jelima kod nas. Glavno pitanje kada ga neko priprema je to možda nekako brže da se skuva.

Ima tu različitih teorija i trikova a koji ne podrazumijevaju da pasulj potopite prethodne noći u hladnu vodu.

Jedna od varijanti je korišćenje ekspres lonca, koji u mnogome skraćuje proces kuvanja i to ne samo kod pasulja. A ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primenite neke od ovih saveta koje iskusni kuvari koriste već godinama.

Dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate 1 kašičić sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocijedite vodu i dodajte malo ulja. Dobro promješajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuvajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuvan pasulj.

I na poslednjem mestu, ali ne i po važnosti – vreme za kuvanje pasulja zavisi pre svega od njegovih vrsta i kvaliteta. Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje se provelo u šerpi.

Zbog toga, ako i vi volite ukusnu janiju od pasulja ili se oblizujete samo pri pomenu čorbe od pasulja, stavljajte kecelje i trkom u kuhinju, jer nas čeka kuhanje.

Primjedbe