KEKS TORTA SA KROKANTOM!

 

Krokant
20 dag šećera
15 dag oraha

Za kremu
1 litra mlijeka
3 dcl grize
15 dag šećera
10 dag maslaca
2 vanilin šećera
10 dag mlječne čokolade
po potrebi petit keksa,mlijeko za namočiti kekse

Za ukrasiti tortu:
šlag,
orasi,
kakao,
kraš ekspres,
čokoladne mrvice…

Priprema
Za krokant isprži šećer da se sav rastopi i dobije lijepu karamel boju i dodate orahe,sve brzo promješati i istresti na papir ili tepsiju premazanu sa malo ulja i pustiti da se ohladi,kad se ohladi samljeti ga na mašini ili istucati u mužaru.
Staviti mlijeko na vatru dodati šećer i griz i kuhati dok se ne zgusne stalno mješajući da ne zagori,kad je gotovo malo ga prohladiti. Kad se prohladilo dodati maslac dobro izraditi sa mikserom i odvojiti na dva dijela te u jedan staviti čokoladu i drugi neka stane bijeli.
Petit keks namoći u mlijeko( može se umakati iu kavu) i redati ga tacnu ili tepsiju,gore staviti topli bijeli fil,posuti sa krokantom, red namočenog petit keksa pa crni fil,krokant i tako redom dok se ne potroši.Kad je gotovo posuti sa orasima ili šlagom ili po želji.

Posluživanje
Ako krema bude gusta dodati malo mlijeka da se može mazati. Najbolje ga je toplog mazati jer kad se ohladi ide malo teže. Može se napraviti manja tortica odnosno ako znate pravilno raspodijeliti fil pa da budeniža ja to nikako ne uspijevam pa je zato bila veća tortica

Primjedbe