Sve češće se okrećemo onim pravim, tradicionalnim receptima, a jedan od njih je punjena paprika. Uvek poželjna na našoj trpezi, recept za pripremu punjenih paprika je prost, a između ostalog se jako brzo sprema.
Sastojci za punjenu papriku:
- 800 g mešanog mlevenog mesa
- 8 paprika
- 1 šolja pirinča
- 2 šolje soka od paradajza
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika brašna
- pa, biber
- ulje
Priprema punjenih paprika:
Paprike dobro operite pa im odsecite peteljku i koliko ih možete očistiti od semena. Odsečene peteljke nemojte bacati, već sačuvajte sa strane kako biste "zatvorili" spremljene paprike.
Crni luk isečite na sitnije kocke i propržite na zagrejanom ulju u tiganju . Kada počne i da menja boju, ubacite mleveno meso i na srednjoj vatri sve dinstajte. Varjačom malo rasturite mleveno meso kako bi se lepše ispržilo i da ne bi ostajali veći komadi.
Kada meso bude gotovo, primetićete da je promenilo boju, dodajte sok od paradajza (ili pelat) i izmešajte da se sve sjedini. Ako vam je smesa malo gušća, slobodno možete dodati i malo vode.
Nakon kratkog krčkanja dodajte mlevenu papriku i ostale začine.
Pirinač, koji ste prethodno više potopili u vodu, ubacite u smesu sa mesom, promešajte, popunite i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Pazite samo da se pirinač ne prekuva , pa to njihovo zajedničko krčkanje može biti i kraće. Na kraju dodajte kašiku brašna i promešajte.
Smesa je gotova i spremna za punjenje paprike.
Kašikom ili kašičicom sipajte nadev u paprike pazeći time da papriku "ne pocepate". Svaku punjenu papriku zatvorite sa poklopcem odnosno odsečenom peteljkom pa ih ređajte u tepsiju koju ste malo nauljili, au međuvremenu upalite i rernu da se dobro zagreje. Tepsiju sa paprikama nalijte vodom ili sa paradajz sokom i stavite na pečenje oko 35 minuta na 180 stepeni.
Služite ih iz kiselu pavlaku ili uz krišku siru.
Primjedbe
Objavi komentar