Tufahija: recept za tradicionalni desert sa najfinijom kremom od oraha koji će voljeti svi

 

Sastojci:

5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)

1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)

Agda:

1l vode

500 g šećera

1/2 limunovog soka

1 kesica vanilinog šećera

Nadjev:

200 g oraha

1/2 kašičice cimeta

2-3 kašike šećera

Šlag

priprema:

Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuke. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.

Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.

Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro se promiješate.

Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.

Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.

Primjedbe