Sastojci:
5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)
1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)
Agda:
1l vode
500 g šećera
1/2 limunovog soka
1 kesica vanilinog šećera
Nadjev:
200 g oraha
1/2 kašičice cimeta
2-3 kašike šećera
Šlag
priprema:
Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuke. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.
Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.
Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro se promiješate.
Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.
Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.
Primjedbe
Objavi komentar