POTREBNI SASTOJCI:
Za podlogu za pecivo
250 g (1 šolja) putera
100 g (1/2 šolje) šećera
1 žumanca
soli 1/2 kašičice
1 kašičica ekstrakt vanile
240 g (2 šolje) višenamenskog brašna
za karamel sloj
400 g (1 1/4 šolje) kondenzovanog mleka
100 g (1/2 šolje) putera
Kukuružni sirup 60 ml (1/4 šolje)
200 g (1 šolja) svetlo smeđe šećera
soli 1/2 kašičice
čokoladni ganache
Tamna čokolada 250 g
80 ml (1/3 šolje) guste pavlake
NAČIN PRIPREME:
Umutite puter, zatim dodajte šećer i umutite pjenasto.
Dodajte žumanca, sol i vaniliju i umutite dok se ne sjedini.
U nekoliko dodavanja dodajte brašno i pomiješajte dok se ne sjedini.
Prebacite u kalup za tortu (22x22cm – veličina kalupa) obložen papirom za pečenje.
Utisnite rukama u ravnomjeran sloj.
Pecite tijesto na 180°C/360°F oko 22 minute ili dok rubovi ne porumene.
Za karamel sloj pomešano kondenzovano mleko, puter, kukuruzni sirup, svetlo smeđi šećer i tako se meša dok se ne istopi i sjedini.
Nastavite da zagrijavate i miješajte dok karamela mjehuriće i potamni do bogatije boje.
Sipati na podlogu od kratkog kolača, zaglađujući ivice da se formira ravnomeran sloj. Ohladite oko 10 minuta da se karamele stegne.
Sipajte čokoladu i vrhnje u posudu za mikrotalasnu pećnicu i pecite u mikrotalasnoj pećnici 1 minut. Izvadite posudu iz mikrotalasne i sve se miješa.
Prelijte čokoladu preko karamele i rasporedite je u ravnomjeran sloj.
Po želji posuti solju, pa ohladiti i iseći na kockice. Zlatne poluge se lakše seku kada su hladne. Koristite veliki kuharski nož za struganje između kriški.
Poslužite i uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar