Paperjasti đevreci sa susamom

 

Potrebni sastojci

sveže mleko  - 300 ml
kvasac  - 30 g
šećer  - 3 kašike
dakle  - 1 kašičica
ulje  - 100 ml
jaja  - 2 komada
brašno  - 5 - 6 šolja
susam  - 2 paketa
ZA PREMAZIVANJE
med  - 2 kašike
hladna voda  - 80 ml

Način pripreme

U polovinu svežeg mleka izmrvi se kvasac sa šećerom, promeša se i ostavi da se aktivira. Sipa se u brašno, dodaju se jaja, ulje, ostatak svežeg mleka, tako, umeša se viljuškom u loptu.     

Sipamo na radnu površinu i zamesimo meko testo, koje se pokriva krpom i ostavljamo da nadođe sat vremena. 

Lagano se premesi, podeli na 16 loptica. Svaka loptica se podeli na dva dela, formiraju se dva fitilja dužine oko 35-40 cm i uviju se jedan u drugi. Krajevi se vezuju, tako da se dobije đevrek , i ređaju se u namazanu posudu za pečenje.  

U posudi s vodom pomeša se med  viljuškom. Gotovi đevreci mažu se medenom vodom uz pomoć četkice i posipaju se s dosta susama. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta dok ne dobijaju zlatastu boju. 

Primjedbe