Potrebni sastojci
Način pripreme
Papriku očistite od drški i semenki. Zajedno sa patlidžanom specite i ako ste u mogućnosti - na šporet će biti još bolje, ai brže je.
Uklonite ljuspe, a posle mašinicom za mlevenje mesa sameljite na sitno. Šargarepe operte i ogulite, posle ih iseckajte na komadiće od po 2-3 cm i stavite ih u šerpu i prelijte vodom. Kuvajte ih oko 20 minuta, zatim ih ocedite i sameljite ponovo.
Kupovna ljutenica - od 5 kg sipajte u veliku tepsiju ili šerpu. Dodajte mleveno povrće, so, šećer, jednu kesicu mlevenog bibera i čubar. Sve dobro promešati.
Ulje zagrejte u šerpi i spuštajte 3 glavice luka , iseckane na četvrtine. Pržite dok luk ne porumeni, pa zatim izvadite rešetku iz ulja. Luk se ne koristi za ljutenicu .
Čenovi belog luka se presuju preko ljutenice. Postepeno preko sipajte zagrejano ulje. Ponovo dobro promešajte smesu dok se sve lepo ne sjedini, pa zatim isipajte u tegle. Zatvorite metalnim poklopcima.
Tegle poređajte u odgovarajuću posudu, prelijte vodom i sterilišite 30 - 40 minuta
Dobićete 35 tegli različite veličine.
Primjedbe
Objavi komentar