Naša brza ljutenica

 

Potrebni sastojci

paprika  - 10 g, crvena
patlidžan  - 4 kg
ljutenica  - 5 kg /gotova, iz prodavnice/
šargarepa  - 1,5 kg
ulje  - 600 ml
tako  - 2 - 3 kašike
šećer  - 2 kašike
luk  - 3 glavice
beli luk  - 2 glavice
biber  - 1 kešić, mleveni
čubar  - 2 kašike, mleveni

Način pripreme

Papriku  očistite od drški i semenki. Zajedno sa patlidžanom specite i ako ste u mogućnosti - na šporet će biti još bolje, ai brže je. 

Uklonite ljuspe, a posle mašinicom za mlevenje mesa sameljite na sitno. Šargarepe operte i ogulite, posle ih iseckajte na komadiće od po 2-3 cm i stavite ih u šerpu i prelijte vodom. Kuvajte ih oko 20 minuta, zatim ih ocedite i sameljite ponovo. 

Kupovna ljutenica - od 5 kg sipajte u veliku tepsiju ili šerpu. Dodajte mleveno povrće, so, šećer, jednu kesicu mlevenog bibera i čubar. Sve dobro promešati. 

Ulje zagrejte u šerpi i spuštajte 3 glavice luka , iseckane na četvrtine. Pržite dok luk ne porumeni, pa zatim izvadite rešetku iz ulja. Luk se ne koristi za ljutenicu .   

Čenovi belog luka se presuju preko ljutenice. Postepeno preko sipajte zagrejano ulje. Ponovo dobro promešajte smesu dok se sve lepo ne sjedini, pa zatim isipajte u tegle. Zatvorite metalnim poklopcima. 

Tegle poređajte u odgovarajuću posudu, prelijte vodom i sterilišite 30 - 40 minuta 

Dobićete 35 tegli različite veličine.

Primjedbe