SEMIFREDDO S BADEMIMA: Savršen desert, jednako prija i zimi i ljeti

 

Segafreddo je savršen desert koji mnogi obožavaju, jako prija i ljeti i zimi. Jednostavan je za pripremiti, a recept koji ovdje donosimo se razlikuje od drugih što su ovdje termički obrađena žumanjca i bjelanjca, znači nema straha od sirovih jaja.

Sastojci:


  •  4 jaja,
  •  150 g šećera,
  •  2 vanilin šećera,
  •  1 rum šećer,
  •  1 l slatkog vrhnja


Griljaž:

  •  250 g šećera,
  •  250 g cijelih poprženih badema
  • Priprema:


    1. Najprije napravite griljaž:
    Stavite na vatru 250 g šećera i ostavite da se skroz otopi, dodajte 250 g badema (koje ste prije popržili ili na tavi ili u pećnici) i dobro promiješajte i izlijte na tepsiju s masnim papirom i ostavite da se SKROZ ohladi. Hladno sameljite u multi praktiku ili stucite u mužaru.
    2. Ulupajte vrhnje u šlag.
    3. Žumanjke, 50 g šećera, 2 vanilije i rum šećer ručno, pjenjačom, mutite nad parom, dok smjesa ne postane kremasta i dok se šećer ne otopi (4-5 minuta). Uklonite s pare, preselite ih u veeeeliku zdjelu i dalje pripremajte bjelanjke al žumanjke svako malo promiješajte.
    4. Za pripremu bjelanjaka morali bi imat termometar. Bjelanjke mutit ručno na pari nekoliko sekundi, dodat 100 g šećera i uz stalno miješanje zagrijavat do 65 °C.
    5. Maknite s pare i mikserom izmutit dok se ne zgusne (nekih 5-10 minuta).
    6. Žumanjcima najprije dodajte šlag od slatkog vrhnja i griljaž, ručno sve dobro izmješajte i lagano dodat bjelanjca.
  • 7. Semifreddo zatim "preseliti u kalup koji ste prethodno obložili folijom i ostavite ga preko noći da se stisne.
    8. Prelijte ga s karamelom ili čokoladom i vaš desert je gotov!

Primjedbe