- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Tufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.
U biti radi se o slatkom jelu od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih #mljac kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, a cijeli miks sastojaka ukrašen je šlagom.
Sastojci:
5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)
1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)
Agda:
1l vode
500 g šećera
1/2 limunovog soka
1 kesica vanilinog šećera
Nadjev:
200 g oraha
1/2 kašičice cimeta
2-3 kašike šećera
Šlag
Priprema:
Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuka. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.
Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.
Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro promiješajte.
Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.
Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.
Prije serviranja dodajte šlag na svaku jabuku i pospite preostalim orasima. Uživajte!
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije

Primjedbe
Objavi komentar